2010. március 2., kedd

Esti fürdizés

Rég meg szerettem volna írni az esti fürdizés rituáléját. Minden nagyjából akkor kezdődik, amikor hat óra körül Áronka vacsorázik egyet - ezután már csak lefekvés előtt a tejcsi következik. Azután bekapcsoljuk a tévét, Áronka megnézi kedvenc műsorát, a Hírek előtti reklámblokkot, én megnézem a Híreket, majd Áronka a Hírek utáni kedvenc műsorát, a reklámblokkot. Nagyon leköti ez a színes-hangos műsorszakasz, ha véletlenül elébe állunk, akkor képes félrehajolni és úgy nézi a képernyőt. Ilyenkor megszűnik előtte a világ, se kép, se hang. Még a rajzfilm se köti le ennyire, ő azt keveset követi.

Nos ezután néha még játszadozunk, néha meg jön a fürdi - fáradtsági szintől függően. Megfogom a kezét, illetve Áronka az ujjamba kapaszkodik és hangos menjünk a fürdőbe felkiáltással, elindulunk a fürdőbe. Áron az ajtóban megtorpan, felkapcsolom a lámpát, majd bemegyünk. Áron a leengedett fedelű vécecsészébe kapaszkodik, én pedig megengedem a vizet, beállítom, hogy jó legyen a hőmérséklete, majd bedugom a kádat. Ekkor Áronka még babrál kicsit a fürdőben, majd újból a kezembe kapaszkodva, menjünk levetkőzni felkiáltással megyünk a nappaliba a pelusosasztal környékére. Azért csak a környékére, mert utóbbi időben pelusozni őfelségét csak úgy egyszerűen nem lehet, valahogy le kell kötni figyelmét, kell játékot adni a kezébe, kell valami, amivel babrálni tudjon. Így sem bírja túl sokáig, hamar megfordul és a pelusosasztal szélébe kapaszkodva kezdi felhúzni magát. Ha tudom biztosan, hogy kaki nincs, akkor biztosan a földön vetkőztetjük le a babát - itt jut eszembe, apuci vásárolt tegnap egy sép zöld bilit (zöld az anya kedvenc színe :-D), hadd barátkozzon majd vele.

Pucéron néha ide-oda szeret még mászkálni a házban - bár ez veszélyes, a múltkor az ágy alá pisilt, azelőtt a takaróra, de végül is egészséges, hogy kicsit a feneke kitakarva legyen, pelenka nélkül -, ha itthon van apa és eszünke jut, akkor mérlegelünk (volt Áronka 9 és fél kiló is, de az utóbbi egy hétben rosszul eszik, jöhet valamelyik foga, így 9,14-re visszaesett). Ekkor kézfogás, menjünk fürödni felkiáltással irány a fürdőszoba. Itt Áronka a földön még várakozik kicsit - de jó, hogy van padlófűtés!!! - míg anya megnézi, hogy a víz valóban megfelelő hőmérsékletű. Ezután zupp be a vízbe, hasra.

A kedvenc tevékenység szappanbuborékok kipukkantása. Vásároltunk pár forintért profi szappanbuborék készítő szerkezetet, kikísérlezetük, hogy a baba mandulatejes tusfürdő alkalmas leginkább a sorozatbuborék készítésre, és Áronka szórakoztatására bevetettük. Imádja nézni őket, ahogy lefelé szállnak, imádja megtapizni őket, csak hát azért szétpukkannak, de sebaj, ott a következő.

Azért a kádba sincs maradása, ide-oda masírozgat, feláll, megtapogatja a kád szélén lévő dobozokat, megcsócsálja kicsit a szivacsot, mielőtt anya kivenné a szájából, néha a csapot is megrágosgatja, de azt eléggé kényelmetlenül lehet megenni, így kevés ideig foglalatoskodik ezzel. Vannak üres dobozai is, ezeket megtöltjük vízzel és csorgatjuk ki belőle.

A sok játék után eljön azonban valamikor a fürdés ideje is, ilyenkor anyuci veszi a gyógyszertári szappant - mert hogy az ételallergia okozta kiütések miatt ezzel mosdatjuk a babát -, szivacsba bedörzsöli, majd a babát - aki ekkor ábn állva kapaszkodik a kád szélében - lecsutakolja. Végkifejletnek a fej samponozása következik - ezt igyekszünk csak kétnaponta megejteni -, a samponból jut az arca is bőven, de nem csípi a baba arcát, mert a keresztanyutól karácsonyra ajándékba kapott könnymentes fajtából van ez a fejtisztító.

Ekkor jön egy kis általános letusolás, majd szép zöld törülközőbe csavarás - le kell fotózzam, nagyon édes, van neki egy fejfedője is, fülekkel. A baba szárítása szigorúan a pelusos asztalon történik, a dörzsölés után - ilyenkor a cumi a szájban van már, mert egyébként nagy lenne az elégedetlenkedés - jön a pelus feltevése. A pelus csatolását követő ruháztatás már a földön történik, mert a baba türelme csak 1 pelusozásra elegendő. Esti pizsama feladását mesélés, tejcsi ivás, kis birkózás, némi képernyő nézegetés, játszás váltogatja, mind-mind a fáradtság fokozati szintjének függvényében. De általában a mese, a szokásos elköszönés után - aludj jól, álmodj szépeket, rózsás csókokat, bajuszos angyalokat szurdokpüspöki kis hercege - egyedül marad Áronka az ágyában, ahol hamarosan el is alszik.

3 megjegyzés:

(-v)eniko írta...

Ez de szép volt!!! :) És aztán békésen alszik reggelig?

Vass Enikő írta...

:-D kösziiii
Néha békésen alszik, ha pedig épp nő a foga, akkor úgy két órányi alvás után felsír nagyon keservesen, ilyenkor a Dentinox segít...

(-v)eniko írta...

Igen, sokan mondták, hogy az csodaszer... Nálunk még nem aktuális, de sírás van így is épp elég. :)