2009. május 30., szombat

Önálló fürdés

Vásároltunk egy jó drága babakádat, ha jól emlékszem 10 ezer forint volt állványostól mindenestül. A kád szép, csak az gond, hogy az alján maradt vizet nehezen lehet kiönteni belőle, mindenfelé priccol belőle a víz. Egyébként olyan kád, hogy saját vízleeresztője van - azt Tibi meghosszabbította egy csővel, és így a vécébe csorgatjuk onnan a vizet.

A kád azért volt drága, mert anatómiailag formázott - van egy-két bumszli benne, egyben például a baba popsija meg tud akadni, ha akar -, hogy a baba jól tudjon benne ülni. Nos, hát eddig Tibi fogta Áron fejét és a lábai lubickoltak a vízben, így ment a fürdizés. Ma kicsit kevesebb víz jutott a kádba és Tibi befektette Áront és elengedte a fejét. És csodák csodája önállóan ült a kádban, szépen ügyesen. Anyuci második próbálkozásra Apucinak is tetsző két videót is készített erről a nagy eseményről, amit tessenek itt megnézni:




Egyébként ma egy másik újdonság is volt: Áron egy jó nagyot purcantott a fürdővízbe, és a purcival együtt jó nagy kaki is kijött. Persze, rögtön ki kellett onnan kapni :-D. Elég sokat kakil az utóbbi egy napban, pedig az elmúlt egy hétben csak napi két kaki volt - az oltás mellékhatása lenne?. Meg is látszik a súlyán, 60 grammal lett kevesebb a tegnap mértekhez képest. Hát ez van. Majd bepótolja.

2009. május 29., péntek

Oltás

Az oltások. Nagyon féltem tőlük. Tegnap kettőt is kapott Áronka belőle. Egészen jól viselte, persze, ordított, mint a sakál, hiszen végül is két szurit kapott a lábába. Azután rögtön cicire tettem és kész, csend volt. El is aludt.

A kis zsivány az utóbbi időben azt a szokást vette fel, hogy éjjel is megébred elég gyakran. Az éjjel egy órakor, hajnali háromkor és hatkor vagy fél hétkor is megébredt, sírt, mint reggel hétkor kiderült hasi görcsei voltak - láb torna után nagy purcolások következtek, majd azután szopi és óriási rottyantás. Szóval megkönnyebbült a lelkem kis pocija.

Az éjjeli ébredésnek meg volt az eredménye, a kis békucink reggel ruhástól és pelusostól 6,04 volt - nagyot néztem épp. A védőnőnél 5,600 volt, persze pelussal és kis bodyval. Centiméterekben is nőtt, már 60-nál tartunk. A feje körfogata pedig 39 és fél ha jól láttam.

Tegnap a Vaterán vásároltunk a kis békánknak szép színes játékokat meg egy játszószőnyeget, már alig várom, hogy aa jövő héten megérkezzenek és ki is tudjuk őket próbálni. Még miről írjak... lesz Axa családi nap június 20-án ha jól emlékszem, alig várom, hogy menjünk el, ruccanjunk ki és találkozzunk a többi Axa babával. Mert hogy most már rengeteg van belőle: Danival jövő hét végén találkozunk - eljönnek hozzánk Andrea és két nagyobb kislánya is meglátogat. Az Axa babákból rengeteg van, például Mariannának a Zitájaa, aki már hat hónapos talán, Zolinak a nagy leánya Kati és pár hónapos fiacskája, Attilának van az Alettája, aki már nagy kislány - szóval rengetegen vagyunk. Ami az IDG-t is illeti ott is lehetne babazsúrt szervezni, hiszen az utóbbi egy évben négy kollégának született babája. Hiába na, ez az újabb baby boom generáció.

2009. május 17., vasárnap

Szopizási nyűglődés

Szóval utóbbi napokban kicsit nyűglődtünk a szopizás miatt. A jelenség a következő: öt perc szopi után Áron elkezdett sírni, és nem volt hajlandó többet szopni. Amikor mértem, kiderült, hogy 50 grammnyit evett ő, aki korábban egy szuszra 130 grammot seperc alatt kiszívott. Ezt a jelenséget úgy próbáltam orvosolni, hogy áttettem a másik mellre, amit már hajlandó volt szívni, ugyanis abból öt percig még dőlt a lé. No de ez nem lehet sokáig csinálni, mert így teljesen el fog apadni a tej, ezért úgy döntöttünk, valahogy rá kell venni, hogy többet szopizzon egy mellből. Próbálkoztunk a hajszárítóval, egy alkalommal sikerült, de azután már nem vált be a trükk. Az öt perc elteltével megbüfiztettem, majd azután próbálkoztam mellre tétellel, de a siker ebben az esetben is mérsékelt volt. Ma reggel az volt, hogy nem engedtem sírni, ahogy görbült a száj, hagytam létezni. Tibi tornáztatta kicsit, megmérte, kiszívta az orrából a kakát, pelust is cserélt, majd újból ott volt az ágyon. Ekkor azt hiszem elkezdett csuklani, és úgy döntöttem, újból megkínálom ugyanazzal a mellel. Működött a trükk, hajlandó volt még tíí percet szopizni. Persze, ekkor már nem jön olyan sok tej - az első öt percben a mennyiség kétharmada kijön állítólag - de végül is jó útra tértünk. Azt az üzenetet adta a mellnek, hogy még kell tej, még kérek, így a kövektkező alkalommal valószínű már több tej fog termelődni, többet fog szopizni. De én is pihenek többet, lactoherb teát iszom - három nagy bögrével naponta mostantól, pihenek többet, lazítok amennyit csak lehet - például blogírással.

Az egész szopizás körüli mizéria Áron gyarapodásában is mutatkozik, tegnap 5,24 volt, miután 5,26-ot mértünk előző nap, ma remélem ennél több lesz.

A Nők Lapjaa Cafén a szoptatási tanácsadótól kértem tanácsot, szerinte nem lenne szabad játszócumit adni neki, mert az megzavarja. Nos, hát igyekszem kevesebbet használni ezt a cumit, de néha muszáj és kötelező kellék, nem lehetünk mellette egész végig, illetve nem lóghat reggeltól estig a mellemen, ahogy azt a tanácsadó is elképzeli. Megtaláljuk majd az arany középutat.

Az éjjel nem tudom mi történhetett, de a hajnali öt órás szopizásnál éreztem, hogy nedves a baba háta. Valahogy kifolyt a pisi a pelusból, és átázott még a magán viselt takaró is. Úgy hogy apuci ki is cserélte az egész viseletet, pedig az én kedvenc rugdalozóját adtuk rá, azt, amit ki tudok olvasni és szopizás közben ezzel szórakozom.

Ma reggel Tibi a mi ágyunkba altatta el Áront, ami olyan jó volt, mert nem rohantunk ki a kiságyhoz ha kell ha nem - bár a baba is nagyon nyugodt volt. Aludt még közöttünk, de nem túl gyakran. Ma az öt órai szopizást követően és a nyolc órás szopizást követően is ott aludt el - velünk egyetemben. A sok rengeteg alvás - még ha szünetekkel is - nagyon jól esett. Este talán 11-kor dőltem ki, éjjel egykor hozta Tibi Áront, majd azután a hajnali öt órás műszak következett. Teljesen jó volt.

Vannak új fotók, tessék nézni picasaweb.google.com/tbenko

Nekem ez a fotó tetszik:

2009. május 16., szombat

Játszás

Ma volt az első nap, amikor önállóan játszott Áron. Igazán önállóan. A munkaszobába, a számítógépeknek háttal leterítettem egy pokrócot, tettem két párnát a földre, hogy ne a kemény padlón legyen Áron. A pokróc köré tettem dobozokat - de ami érdekesebb az ülésre használt gumilabda valahogy úgy gurult, hogy Áron kicsi lábához ért. A véletlenszerűen mozgatott lábak hatására a labda is mozgott, nekiütődött a földön lévő Superplexus nevű játéknak - ami hangokat adott ki ezáltal. Egy ideig itt ültem a számítógép előtt és olvasgattam ezt meg azt, aztán tettem egy kis zenét, kimentem teát főzni a konyhába. Áron teljesen magára maradt. És elvolt még egy negyed órát. A szopizás kezdetétől számolva egy óra múlva azonban mindig elfárad, ezt egy kis nyekergéssel jelezte, így a babát saját kiságyába tettem be. Ahol újból nyugisan elkezdte nézegetni a feje fölött lévő forgó játékot - ami nem forgott, csak úgy ott a szoba levegőjének a mozgásának hatására ide-oda billegett - és elaludt. Csak úgy magától.

Tegnap érdekes nap volt, kimozdultunk, Tibivel együtt elmentünk vásárolni. Persze, Áron is vittük magunkkal. Aludt egy jót az autósülésben, én tologattam a parkolóban - tudom nem egy Tesco parkoló a legideálisabb hely egy baba sétáltatására, de hát ... Egyébként ott tűnt fel, hogy Szurdokpüspökin mennyire barátságosak az emberek. Ha Áront sétáltatom, nincs olyan, hogy ne jönne oda valaki, hogy jaj de édes baba, istenem stb. Megnézik, elámulnak, mekkora a baba, hogy milyen sok haja van, majd mehetünk tovább. A Tesco parkolóban emberek tömkelege ment el mellettünk és csak pár anyuka nézett szeretett teljesen a babakocsi felé. Ott a szagok is mások, ott már szennyezettebb volt a levegő, és motorzúgás ringatta álomba Áront. Püspökin finom virágok illata terjeng a levegőben, madárcsicsergés az altatódal, a nap is szebben süt :-D. Nem hiába költöztünk mi ide.

2009. május 14., csütörtök

Hajszárítóval nevelt gyermek

A hajszárítóról rémtörténeteket mondott nővérem, Edit. Az ő fia már akkor is ordított, ha anyukája két csukott ajtóval odébb szárította a saját haját, így érthető, ha a baba sírt, mikor a saját kis hajacskáját igyekezett szárítani a gondos anyuka. Emiatt ódzkodtam használni a hajszárítót Áron hajrengetegére, de egy nap elővettem, mert nem volt szívem a kiságyba betenni még picit nedves hajjal. A csoda az azonnali és kész volt: Áron lubickolt a melegben, látszott rajta, hogy imádja. Következő nap már az egész kicsi testét a hajszárítóval szárogattuk, és a siker újból jelentkezett, nem is akart a pelusos asztalról leszállni - na jó azért ott nem altathatjuk.

A tegnap nagyon nyűgös volt Áron - rengetegszer megébredt, mindannyiszor megetettem, ha letettem rögtön sírt, ha végre sikerült ágyba könyörögni nem aludt el - szóval nehéz egy nap volt. A mai nap is ez látszódott ismétlődni, mikor öt percnyi szopás után - lemértük, hogy csak 40 grammot evett, ez neki már nem lehet elég - elkezdett ordítani, nem akarta a cicit bekapni. Már-már azon aggódtam, hogy nincs elég tejem (Szegény Tibit ezzel őrületbe kergettem), féltem nehogy beteg legyen, szóval minden rémség megfordult a fejembe.

Tibi oldotta meg a helyzetet. Valamiért eszébe jutott a csodálatos hajszárító, odahozta és percek alatt lenyugodott Áron. Hiszen az volt csupán a baja, hogy fázott. Mert hogy mára kint kicsit lehűlt az idő, és a házban is lejjebb ment a hőmérséklet.

Miután megébredt, kivettük a takaró alól, odatettük szopizni, és potom öt percre volt szüksége, hogy fázzék. És emiatt kezdett el ordítozni. A lakásban rögtön 24 fokra vettük fel a hőmérsékletet, Áronkát pedig becsavartuk még egy pokrócba, hogy biztosan ne fázzék, aztán ha megébredt, egy kis meleg levegő fúvásával altattuk vissza - míg a lakás ki nem melegedett. Szóval a hajszárító nálunk létszükséglet a gyermeknevelésben.

A lakásban nem volt túlzott meleg, 23 fokra állítottuk a központi fűtést. Ibi néni szerint a gyermeknek nem is kell olyan nagy meleg, szellőztetni kell, ki kell tenni a gyermeket a teraszra, hogy a friss levegőn aludjék. Nos Áronka más, őneki nagyon kell a meleg. Még ha hajszárítóból is.

2009. május 8., péntek

Éberebben

Ahogy nő Áron, egyre éberebb. Nem mintha olyan "öregek" lennénk, hiszen csak másfél hónapos a békuci, de egyre éberebb. Az első időben csak aludt evett, aludt, evett, aludt. Most úgy egy órát-másfelet bírja ébren - szopizással együtt. A szopizások öt percet vesznek igénybe, a büfiztetés tízet, peluscsere további tízet - a fennmaradó időt házban sétáltatással, a forgó játék nézésével tölti ki. Van egy könyv, melynek címe, Anyu taníts engem, ajándékba kaptuk. Nos ebben a könyvben vannak még tippek arra, hogy mit is lehet csinálni a babával, hogyan fejlesszük őt szórakozva. Egy két dolog ezek közül bevált, például szívesen nézi Áron a színes párnát, amit az ágyába tettem, a forgó fekete-fehér játékot, öt percig is elvan, ha énekelek neki, és ha nagyon nyugodt, akkor csak gőgicsél az ágyban, néha rágja a kezét - na jó inkább szopja. Cumizni is nagyon szeret, de azt inkább elalvásnál használjuk, álma közepén általában ki is köpi.

Amit nagyon imád Áron az az esti fürdetés. Előtte picit megmasszírozzuk babaolajjal, és ha nem fázik, akkor szívesen ül a törülköző alatt. Próbáltam a masszírozásokat megnyújtani, de fázik Áron és ilyenkor eltör a mécses, ezért ilyenkor uzgyi a kád.

Fürdőzés után nagyon imádja, hogy hajszárítóval szárítsuk a haját, a testét, csak úgy forgatja fejét ilyenkor. Egyébként ha ez nem lenne, akkor sírna. A hajszárítót egyébként csak azért próbáltam ki, mert amint a fotókon látszik Áronnak nagy a haja, és hogy ne fázzon meg a vizes fejtől, a meleg levegő fújása mellett döntöttem. Ám hamar kiderült, hogy lubickol a meleg levegőben :-D - imádja, ha körülöleli, ha fúj - csak az arcára ne irányítsam, mert akkor elfordítja a fejét.

Szóval ezek Áron szokásai. Igazából a szabad, ébren töltött idő kitöltésére nincs mindig ötletem, ezért az ágyból nézelődik hosszasan. Van valakinek tippje, hogy mivel lehet még szórakoztatni a babát?

Közben elfelejtettem: voltunk tegnap a gyermekorvosnál, egy idős orvos néni vizsgálta meg Áront. A pelust le kellett venni, ezt Áron egy kukra pisivel honorálta, de a doktor néni blazíran fogadta mindezt, látszott, hozzá volt szokva. Minden rendben van vele, az egyik lábán egy hurka redővel több van mint a másikon, ez az orvos szerint csípő problémára utalhat. Ezért egy hónapig minden este tornásztatni is kell Áront - ezt persze fürdetés előtt fogjuk megtenni, masszírozás közben. Egyébként meg minden rendben, tagnap meghaladta pucéran az öt kilót, öt kiló és 20 gramm a kis babuci. Persze óriási hosszú szopizás után... azért mi is csalunk egy picit. A védő néni mérései szerint fejének körfogata is megnőtt, 38 centiméter, 57 centiméter hosszú az 55 helyett, pelussal és bodyval aznap 5030 gramm volt.

2009. május 3., vasárnap

Nem egzakt tudomány

A baba és a babanevelés nem pontos tudomány. Míg az egyik weboldalon azt írja, hogy a cicit nem szabad kifejni, a másikon azt tanácsolják, fejjük ki, mert a pangó tej gondot okozhat. Vagy hogy a baba csak aaz egyik mellből egyen egy alkalommal, isten őrizz, hogy megkínáljuk a másikkal, míg a másik oldal, hogy 20 perc után áttehetjük a másik mellre is a babát. Az egyik oldalon azt írja, hogy a tej este a zsírosabb, a másikon, hogy reggel. Az egyiken, hogy vegyük fel a babát, ha sír, a másikon, hogy hagyjuk békésen sírni, majd megnyugszik, és megszokja, hogy folyton emelgetjük. Az egyik helyen, hogy mérjük a babát minden nap, a másikon pedig hogy csak egy héten egyszer. Az egyiken, hogy a heti 120 grammnyi gyarapodás elég, a másikon, hogy nem, ennél több kell.

Szóval itt a sok információ és semmit sem tudok.
Egyébként ami a súlyt illeti, 4,88 kg-nál tartunk, tegnap volt az első nap, hogy nem mértünk gyarapodást, az azelőtti súlyát hozta. Ezen a héten 230 grammot hízott.