2010. január 24., vasárnap

Tíz hónap

Tegnap eltelt tíz hónap Áronka eddigi földi életéből. A jeles eseményen mindkét nagymama és nagytata felhívta őt és beszélgettünk. Árokát apuci előre-hátra tologatta a kis vízilován, amit nemrég vásároltunk neki. A vízilovat tologatni lehet, járókának is lehet használni, de Áronka imádja, ha apuci felülteti rá, és tologatja előre-hátra.

Áronka az utóbbi időben felfedezte a hisztit, és ezt előszeretettel gyakorolja. Ilyenkor igyekszem nem felvenni, nem azt tenni, amit ő akarna, de van, amikor már nem bírom és megfoghatja a kezemet és sétálunk a házban. Mert ez a legkedvesebb tevékenysége, a séta. Reggel kisétálunk a munkaszobába, majd a vendégfürdőbe, ha apa felébred, akkor a hálóba megyünk, ott a ruhás gardróbot járja be, körbe-körbe karikába. Néha a fürdőben a vécére tápászkodva húzza fel magát, illetve a fürdőkádban sem tud nyugton feküdni, hanem húzza fel magát szünet nélkül, tápászkodik, ahol csak lehet.

A kis járókában a lécekbe kapaszkodva már régóta fel tudja húzni magát. Feláll a tévé előtti kis szekrénybe kapaszkodva is. Szeret a mosogatógéphez jönni, amikor pakolom ki-be, és az ajtónál feláll, az edényeket tartó kosarakba kapaszkodik, ide-oda húzogatja őket.

Reggel úgy 7-fél nyolc között ébred. Ekkor negyedliter tápszert megiszik. Majd gondtalan hancúr, hiszti, séta és egyéb egészen 9 fél tízig, akkor jön a vajaskenyér vagy másféle reggeli. Ezután már el is fárad, olyan órányi-félórányi alvás következik, majd újból hancúrozás egészen ebédig. Ma paszulylevest evett, azt, amit magunknak is főztem. Azután még van egy kis hancúr, majd következik a délutáni alvás, amikor 2 órát is pihenget. Ha belefér, előtte sétalunk egyet. Ébredés után kis gyülölcsös uszonna, majd estig is játék, móka, kacagás - netán sírás. Fürdi is van, 7-8 körül, majd egy újabb adag tápszer következik, azt éhségi fokozattól függően issza meg, majd meseolvasás és alvás. Ez a napi rutin.

Imádja mikor hetente egyszer megyünk vásárolni, ekkor a kosárban üldögél, onnan nézelődik kifelé és fárad el nagyon hamar. Szereti a padlót felmosó autót, a múlkor annyira bámulta, hogy a bácsi még körözött kettőt körülöttünk - csak a mi kedvünkért. Az úton nézelődik kifelé, de visszafelé általában szundít egy kicsit - ha kiemeljük az ülésből, megébred. De nem kell sok, és ilyenkor vissza is alszik.

Nincsenek megjegyzések: